Главни мени

childrens day 2014 6283209495019520 hpwikipediayoutube giftsministarstvo prosvete2345kreativaanotologija

Вишњићеви дани

 

kristina 3

Најбољи рад

Ученица наше школе Кристина Кладушић на литерарном конкурсу градске библиотеке „Симеон Пишчевић”, поводом манифестације „Вишњићеви дани”, освојила је награду за најбољи рад.

Овом приликом јој честитамо и желимо јој да нас на овакав начин и убудуће радује, као и настави да негује свој таленат, а Вас остављамо да уживате у њеним речима.

Филип Вишњић – песник из душе и срца

Вишњићево! Носим га у својим коренима, генима и срцу. Знаменито име моћног борца Филип Вишњића, који је својом песмом, гудалом и једном жицом на јаворовим гуслама пркосио кроз историју отоманским освајачима.

Високо уздигнута чела, слепи певач је ″исукао″ своје моћно оружје, снажније од јатагана, топа или сабље.

Из његовог грла проговарали су хајдук Вељко, Милош Обилић и кнез Лазар. Жица на гуслама је одзвањала као звоно на Лазарици које окупља косовске јунаке у велики бој.

Како говоре речи великог писца: „Срби су га слушали, а Турци су га чули”. Заиста, Србима је био потребан као ваздух, вода, као сунце које се помаља иза сивих облака и густе магле. Његово оружје погађало је срце, вене и мисли. Што је гудало снажније гудило, речи и песма гласније одјекивале, то је снага међу српским ратницима бивала све јача, а жеља за слободним небом над блиставом српском земљом све већа. Турци су га чули, разумели и мрзели. Њихова мржња избијала је из њиховог страха, из немоћи да одговоре оружјем против речи, против песме, против воље, снаге и жеље за слободом.

Из његовог грла цветали су косовски божури, а латице као стреле погађале право у мету. Господ му је даровао снагу, овенчао га славом и благословио у његовој часној и великој борби.

Кристина Кладушић

Разред: 6-3

Основна школа „Бранко Радичевић” Шид

Предметни наставник: Јована Давидовић

kristina 4 lipovaca 5
   
kristina 2 
   
 kristina 1
   

 Припремила Јована Давидовић

ФОТО: Народна библиотека "Симеон Пишчевић"

   

Бројач посета

1347776

Календар

No event in the calendar
пон уто сре чет пет суб нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

vezbanka aniklikni bezbednoopismeni sesvetosavsko zvoncepolicajackrokotaksta je bilo danaspasriznica znanja