Главни мени

childrens day 2014 6283209495019520 hpwikipediayoutube giftsministarstvo prosvete2345kreativaanotologija

Мало смо екпериментисали

 

 

МАЛО СМО ЕКСПЕРИМЕНТИСАЛИ

 

Како децу заинтересовати за науку? Па, веома једноставно и лако... Данас смо то показали ми, полазници биолошке секције. Пошто смо научили шта је то биологија, како се рукује микроскопом, понаша у лабораторији, шта све спада у лабораторијски пробор, почели смо да се бавимо озбиљном науком. Данас смо успели да изолујемо хлорофил из листова свеже убраних зељастих биљака.

Експеримент је врло једноставан и за њега је потребно мало добре воље и пар хемикалија које веома лако можете набавити. Најбољи су свежи листови маслачка пошто се лако могу измешати у авну са тучком. У аван додајете мало медицинског алкохола и песка и све се то лепо измеша у уједначену масу. Затим се та маса процеди преко филтер папира у епрувету. Е сада, потребан вам је и медицински бенизин. Њега има у апотекама и прилично је јаког мириса тако да треба пажљиво руковати са њим. У профилтрирану течност се сипа исто толико бензина. Издвајају се два слоја. Горњи у којем је хлорофил. Како то закључујемо? Па према зеленој боји.  Сада смо већ велики те добро знамо да је хлорофил зелени пигмент који садрже биљке и захвањујући њему врше фотосинтезу. Доњи слој је смеђе-жућкасте масе. Боја доњег слоја потиче од других пигмената који су у листу, а не виде се преко лета због зеленог пигмента који их маскира. У јесен када се зелени пигмент повуче из листова до изражаја долазе други пигменти па зато лишће добија разне шарене боје.

                       

Показали смо како ефикасно можемо да учимо и да нам буде интересантно. Да сами рукујемо прибором и материјалом, да пазимо једни на друге приликом рада. Научили смо данас не само градиво биологије...,научили смо једну животну лекцију.. Како да поштујемо једни друге, да будемо другари, дајемо прилику свима да учествују у огледу. Били смо колегијални, стрпљиви и најједноставније речено, били смо сви као један, "Друг за друга". Потписујемо се испод сви ми:

МАША

ЕМИЛИЈА

НИКОЛА

АНЂЕЛА

МИЛАНА

АЊА

НИКОЛА; НИКОЛА; МИХАЈЛО; СТЕФАН

ДУШИЦА; ДУЊА; МАША

НЕВЕНА; АЊА; ТИЈАНА; ЕМИЛИЈА; МИЛАНА

Припремила:

наставник биологије: Данијела Бранковић

Бројач посета

1351669

Календар

No event in the calendar
пон уто сре чет пет суб нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

vezbanka aniklikni bezbednoopismeni sesvetosavsko zvoncepolicajackrokotaksta je bilo danaspasriznica znanja